Wat is Solana? Alles wat je moet weten over SOL Crypto

Wat is Solana

Solana is een zelfstandige blockchain, opgericht in 2017 door Anatoly Yakovenko en zijn team. Het platform is ontworpen om applicaties op een gedecentraliseerde en veilige wijze te bouwen. Door het vernuftige ontwerp van Solana, is deze blockchain sneller en goedkoper dan haar voornaamste concurrent, Ethereum. De Solana Foundation in Genève beheert het project.

De eigen native token van Solana is de SOL. Deze munt dient niet alleen om transacties op het platform te faciliteren, maar kan ook een aantrekkelijke crypto-investering zijn. Naarmate de Solana blockchain meer wordt gebruikt, neemt de waarde van SOL toe. Solana is een prominente en grote speler in de cryptowereld, met een marktkapitalisatie van meer dan 40 miljard dollar en een stabiele positie in de top tien van grootste cryptomunten.

Belangrijke aspecten van Solana

  • Solana is een blockchainplatform dat is ontworpen om de ontwikkeling van gedecentraliseerde en schaalbare applicaties te ondersteunen.
  • Dit platform kan meer transacties per seconde verwerken dan veel van zijn concurrenten.
  • Solana maakt gebruik van Proof-of-Stake (PoS) en Proof-of-History (PoH) mechanismen.
  • De eigen token van het platform, SOL, behoort tot de grootste cryptomunten.

SOL prijs statistieken

 

Hoe werkt Solana?

Om Solana effectief te laten functioneren, maakt het gebruik van twee essentiële mechanismen. Het bekende Proof-of-Stake (PoS) mechanisme, dat ook door Ethereum wordt gebruikt, is hier een van. PoS is een algoritme dat transacties op de blockchain valideert. Om validator te worden, is het noodzakelijk om een bepaalde hoeveelheid geld, in de vorm van cryptomunten of tokens, in te zetten. Dit staat bekend als ‘staking’, vergelijkbaar met het betalen van een borg.

Naast PoS, implementeert Solana ook het Proof-of-History (PoH) mechanisme. Dit is een tijdstempelfunctie die zorgt voor een correcte ordening van transacties, beveiliging van het netwerk en algemene functionaliteit. Dankzij Proof-of-History kunnen transacties op elk moment geverifieerd worden door iedereen, ongeacht het tijdstip van ontvangst.

Solana door de jaren heen

In 2017 startte medeoprichter Anatoly Yakovenko met de ontwikkeling van het Solana-netwerk. Deze in Oekraïne geboren, maar al jaren in de Verenigde Staten wonende ontwikkelaar, had voordien uitgebreide ervaring opgedaan bij grote technologiebedrijven zoals Qualcomm. Daar ontdekte hij het belang van tijdtechnologie voor het verbeteren van netwerksynchronisatie, wat leidde tot het concept van Proof-of-History. Het idee was dat door een klok in de blockchain te integreren, het netwerk uiteindelijk meer transacties per seconde (TPS) zou kunnen verwerken.

Na het verkennen van de mogelijkheden, vormde Yakovenko in 2018 een klein team om de blockchain te ontwikkelen. De naam ‘Solana’ werd gekozen omdat de ontwikkelaars in deze kustplaats nabij San Diego woonden. In juni 2018 werd het platform gelanceerd als een cloudgebaseerd netwerk en een maand later werd een testnetwerk gelanceerd dat tot 250.000 TPS aankon.

Tijdens de bullmarkt van 2021 bereikte de token haar voorlopige hoogtepunt van $260,00. Hoewel de token daarna aanzienlijk in waarde daalde, groeide het netwerk verder. Technisch gezien zijn op een standaard gigabitnetwerk momenteel 710.000 transacties per seconde mogelijk. Een significante toename in gebruik en koerswaarde aan het einde van 2023 maakte Solana de vijfde grootste cryptomunt wereldwijd qua marktkapitalisatie.

Solana en Proof-of-History

Een kernkenmerk van de Solana blockchain is het Proof-of-History concept, dat een hoge verwerkingssnelheid van transacties per seconde mogelijk maakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin, beschikt Solana over een interne klok. Dit stelt het netwerk in staat om de acties van validators van een tijdstempel te voorzien, wat de controle van validaties vereenvoudigt. Met een tijdstempel kunnen nodes transacties in chronologische volgorde in een blok plaatsen. Hierdoor kunnen nodes transacties individueel valideren, zonder te moeten wachten op de validatie van een volledig blok.

Proof-of-Stake en Solana

Naast het PoH-mechanisme, maakt Solana ook gebruik van Proof-of-Stake. PoS is een blockchain consensusmechanisme waarbij je door cryptocurrency in een slim stakingscontract te plaatsen, een ‘validator’ kunt worden. Validators ontvangen extra rendement voor het valideren van blokken. Staking is niet alleen lucratief voor grote investeerders; ook kleinere beleggers kunnen profiteren van verschillende verdienmodellen, zoals het staken van een token via een validator. PoS wordt toegepast in veel moderne blockchains: het is efficiënt, snel, biedt goede rendementen en is kostenefficiënter dan Proof-of-Work, de methode die Bitcoin gebruikt voor ‘mining’.

Lees Verder – > Wat zijn de beste staking coins?

SOL rebranding

Aanvankelijk heette het Solana-project ‘Loom’, maar een ander crypto-project op Ethereum had al dezelfde naam. Om verwarring te voorkomen, werd de naam van het project veranderd in Solana, vernoemd naar de stad nabij San Diego waar de ontwikkelaars woonden en samenkwamen om aan het project te werken. In oudere documenten en plannen van het project van Yakovenko wordt de naam Loom nog gebruikt.

Solana vs. Ethereum

Solana en Ethereum vertonen op verschillende vlakken gelijkenissen en richten zich deels op dezelfde markt. Desondanks zijn er ook belangrijke verschillen. Ethereum heeft een aanzienlijk grotere marktkapitalisatie en beschikt over meer gebruikers. Daarentegen kan Solana per seconde aanzienlijk meer transacties verwerken.

Vergelijking Solana (SOL) Ethereum (ETH)
Oprichting 2017 2013
Founders Anatoly Yakovenko en Greg Fitzgerald Vitalik Buterin en Gavin Wood
Blockchain Protocol Solana Protocol Ethereum Blockchain
Soort token Altcoin Native
Market cap per 29-01-2024 $41.697.963.774 $269.667.803.566
Consensus methode Proof-of-Stake, Proof-of-History Proof-of-Stake

De voor- en nadelen van Solana

Het gebruik van Solana kent zowel voor- als nadelen. Investeerders en ontwikkelaars zijn vaak geïnteresseerd in het omvangrijke en razendsnelle netwerk, terwijl de historie van de instabiele SOL voor anderen een hinderpaal kan vormen.

Voordelen

  • Het Proof-of-History mechanisme maakt zeer snelle transacties mogelijk
  • Gemiddelde transactiekosten zijn laag, ongeveer $0,00025
  • Hoge mate van schaalbaarheid
  • Mogelijkheid tot extra rendement door staking
  • Milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld Bitcoin

Nadelen

  • Het netwerk is niet voldoende gedecentraliseerd: een groot aantal tokens is in handen van enkele partijen
  • Het netwerk heeft in het verleden de nodige problemen ondervonden
  • De koers is deels afhankelijk van de afhandeling van het faillissement van FTX
  • Er zijn minder projecten en gedecentraliseerde applicaties (dApps) dan op Ethereum

De toekomst van Solana

Solana bezit zeker de potentie om aanzienlijk te groeien in de nabije toekomst, mede dankzij het huidige razendsnelle netwerk en de relatief lage kosten. Nu een groeiend aantal ontwikkelaars blockchain technologie omarmt, zullen deze kenmerken waarschijnlijk leiden tot een toename van ontwikkelaars die voor Solana kiezen. Meer ontwikkelaars betekent meer apps, wat op zijn beurt meer gebruikers en SOL-investeerders zal aantrekken.

Dit zou ook een positief effect kunnen hebben op de koers van de token. Daarnaast is de Solana Foundation actief bezig met het doorvoeren van updates om de blockchain te verbeteren. Vooral op het vlak van netwerkstabiliteit is er ruimte voor verbetering. De ontwikkelaars moeten echter alert blijven om niet overtroffen te worden door andere altcoins die continu upgrades ondergaan.

Hoe kan je Solana kopen?

De tijd dat het kopen van cryptovaluta uitsluitend was weggelegd voor whizzkids en techneuten, ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn alle grote tokens, zoals Ethereum, Bitcoin en Solana, te koop op online beurzen. Het aanschaffen van Solana kan veilig en volledig legaal via deze platforms. Een goed voorbeeld van zo’n exchange waar Solana beschikbaar is, is Coinbase. Door je te registreren op de website en geld op je account te storten, kun je Solana aankopen.

Het gebruik van Coinbase biedt aanzienlijke voordelen. Deze exchange staat bekend om zijn betrouwbaarheid en veiligheid en biedt ook de mogelijkheid om tokens te staken, waardoor je extra rendement kunt genereren. Mede dankzij de gebruiksvriendelijkheid is Coinbase uitgegroeid tot een van de grootste cryptoplatformen ter wereld.

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Solana Samengevat

Dankzij de blockchain, die met de Proof-of-Stake en Proof-of-History mechanismen razendsnelle transacties mogelijk maakt, heeft Solana een aanzienlijke groei doorgemaakt. Voor ontwikkelaars is het aantrekkelijk om deze blockchain te gebruiken, onder meer vanwege de lage transactiekosten. Solana wordt vaak vergeleken met Ethereum, dat zich eveneens onderscheidt door de uitstekende mogelijkheden voor het lanceren van dApps op het platform.

De toekomst van SOL ziet er positief uit nu het protocol steeds verder groeit. De waarde van de token kan door deze toenemende adoptie ook stijgen.

Het aankopen van Solana is eenvoudig en veilig te doen via een online exchange, zoals Coinbase. Op dit platform is het mogelijk om de coin te staken, wat kan resulteren in meer rendement op je investering.

Veelgestelde vragen over Solana

Wat is Solana?

Is Solana een goede investering?

Wat zijn de beste apps op Solana?

Kun je SOL staken

Moet ik Solana of Ethereum kopen?

Wie heeft Solana bedacht?

 

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....